ثواب نمازجماعت

ساخت وبلاگ

و مردي نماز جماعت مي خواند امّا بعد از امام به رکوع و سجود مي رود و بعد از امام سر از رکوع و سجود بر مي دارد که براي هر نماز بيست و چهار نماز ثواب به او خواهند داد.
و مردي داخل مسجد مي شود صفوف نماز جماعت محلي براي او ندارد پس اين شخص تنها مي ايستد در اين موقع يک فرد از صف جلو خارج مي شود و برمي گردد به عقب و در کنار او مي ايستد که تنها نباشد خداوند به هر دو نفر ثواب پنجاه نماز خواهد داد.
و مردي مسواک مي زند و با دهان تميز نماز مي خواند براي او هفتاد نماز ثواب خواهند داد.
و مردي در اوقات نماز اذان مي گويد (و بعد وارد نماز جماعت مي شود) و يا اين که موذن و مکبّر نماز جماعت خواهد بود به اين فرد هم ثواب دويست نماز خواهند داد. و مردي که امام جماعت باشد و ديگران به او اقتدا کنند براي او ثواب پانصد نماز خواهد بود.
14- قال سالت الصادق(ع) عن رجل دخل المسجد فافتتح الصلاة فبينا هو قائم يصلي اذا اذن الموذن و اقام الصلاة.
قال(ع): فليصل رکعتين ثم يستانف الصلاة مع الامام و ليکن الرکعتان تطوعا(15).
گفت سؤال کردم از امام صادق(ع) از مردي که داخل شد و نماز را شروع کرد و در همين حالي که ايستاده بود و مشغول نماز بود موذن اذان گفت و نماز جماعت برپا شد.
حضرت فرمودند: نمازي که مشغول شده دو رکعت تمام کند و به امام اقتدا کند و آن دو رکعت نماز مستحبّ مي باشد.
15- قال سالت ابا عبدالله (ع) عن الرجل يصلي الفريضة ثم يجد قوما يصلون جماعة أ يجوز له ان يعيد الصلاة معهم؟
قال(ع): نعم و هو افضل. قلت: فان لم يفعل؟ قال: ليس به باس(16).
گفت سؤال نمودم از امام صادق از مردي که نماز واجب را مشغول مي شود پس از آن نماز جماعتي را مي يابد آيا جايز است براي او نماز را دو مرتبه با آنها به جماعت بخواند؟
حضرت فرمودند: بلي جايز است بلکه افضل مي باشد.
گفتم: اگر نخواند به جماعت براي او مسئوليتي مي باشد؟ فرمود: اشکالي ندارد.
16- سال رجل عن الصادق(ع) فقال: ان لي مسجدا علي باب داري فايهما افضل، اصلي في منزلي فاطيل الصلاة او اصلي بهم و اخفف؟ فکتب (ع): صل بهم و احسن الصلاة و لا تثقل(17).
سؤال کرد مردي از امام صادق(ع): مسجدي درب منزل من مي باشد آيا کداميک از اين دوعمل افضل مي باشد، نمازم را در منزل بخوانم و طول بدهم يا آنکه به جماعت با آنها بخوانم و مختصر؟
حضرت براي آن مرد در جواب نوشتند: نماز را به جماعت بخوان و هميشه نماز را خوب انجام ده و آن را عمل سنگين براي خود قرار ده.
17- قال الصادق(ع): الصلاة خلف العالم بالف رکعة، و خلف القرشي بماة، وخلف العربي خمسون، و خلف الموتي خمس(18).
امام صادق(ع) فرمودند: نماز پشت سرعالم خواندن هزار رکعت ثواب دارد، و اقتداء کردن به سيد ثواب صدرکعت و اقتداء نمودن به عربي (يعني مسلمان عادي غيرقريش) پنجاه رکعت و اقتداء نمودن به مولي (يعني برده و غلام) پنج رکعت مي باشد.
18- قال النبيُ (ع): من صلي خلف امام عالم فکانما صلي خلفي و خلف ابراهيم خليل الرحمن(19).
پيامبر(ص) فرمودند: کسي که به امام جماعت عالم اقتداء کند گويا به من و به ابراهيم خليل الرحمن(ع) اقتداء نموده است.
19- قال الصادق قال اميرالمومنين(ع) في وصية لابنه محمد بن الحنفية: و اعلم ان مروة المرء المسلم مروتان، مروة في حضر، و مروة في سفر.
فاما مروة الحضر، فقرائة القرآن، و مجالسة العلماء، و النظر في الفقه والمحافظة علي الصلاة في الجماعات.
و اما مروة السفر: فبذل الزاد، و قلة الخلاف علي من صحبک، و کثرة ذکر الله عزوجل في کل مصعد و مهبط و نزول و قيامت و قعود(20).
امام صادق(ع) فرمود اميرالمومنين(ع) در وصيتي به فرزند خود محمّد حنفيّه فرمودند: بدان اي فرزند من مروّت و انصاف و اداء حقّ براي مرد مسلمان دو قسم است: يک قسم در وطن، و يک قسم درسفر.
امّا در وطن، قرائت قرآن، حضورت در مجالس عالم، دقّت نظر در احکام شرعيّة، و مراقبت بر نماز جماعت مي باشد.
و امّا در سفر، پس بخشش زاد توشه به همسفران خود، نسبت به همراهان خود کمتر خطا انجام دادن- در جميع حالات و مواقع ازنشست و برخاست، سوار شدن و پياده شدن زياد ذکر خدا گفتن و به ياد او بودن.
20- قال النبي (ص): ان الله وعد ان يدخل الجنة ثلاثة نفر بغير حساب و يشفع کل واحد منهم في ثمانين الفا، الموذن، و الامام و رجل يتوضا ثم يدخل المسجد فيصلي في الجماعة(21).
پيامبر(ص) فرمودند: خداوند متعال وعده داده است سه نفر را بدون حساب وارد بهشت گرداند و هرکدام مي توانند هشتاد هزار نفر را شفاعت نمايند، شخصي که اذان مي گويد و امام جماعت، و مردي که وضو مي گيرد و وارد مسجد مي شود که نماز را به جماعت انجام دهد.
21- قال رسول اللهٌ(ص): ان الله يستحيي من عبده اذا صلي في جماعة، ثم ساله حاجة ان ينصرف حتي يقضيها(22).
پيامبر (ص) فرمودند: خداوند حيا مي کند از بنده خود موقعي که نماز جماعت مي خواند و از خدا حاجتي مسألت مي نمايد تا اين که حاجت او را برآورد.
22- قال الصادق(ع) في ذيل قوله تعالي: (رجال لاتلهيهم تجارة) انهم قوم اذا حضرت الصلاة ترکوا التجارة و انطلقوا الي الصلاة و هم اعظم اجرا ممن لم يتجر(23).
امام صادق(ع) در تفسير اين آيه قرآن (رجال لا تلهيهم تجارة) فرمود که منظور از اين مردان آنهايي مي باشد که موقعي که وقت نماز حاضر مي شود تجارت را ترک مي کنند و روانه نماز مي شوند و اجر اين ها بيشتر است از کساني که مشغول تجارت باشند.
23- قال النبي(ص): من شهد الجماعة کتب الله له بکل خطوة ذاهبا و راجعا عشر حسنات و رفع له عشر درجات و محي عنه عشر سيئات و ايما رجل يصلي الصلاة بالجماعة جاء علي الصراط کالبرق اللامع.
و الجماعة رحمة خير من الدنيا و ما فيها و من صلي الخمس بالجماعة اعطاه الله اجورالشهداء الذين قتلوا في سبيل الله محسنين و صابرين مصلين غيرمديرين.
و قال صلاة الرجل في الجماعة خير من صلاته في بيته اربعين سنة قيل يا رسول الله صلاة يوم قال لا صلاة واحدة(24).
پيامبر(ص) فرمودند: کسي که به نماز جماعت حاضر شد خداوند براي هر قدمي که جهت رفتن به جماعت و برگشتن بر مي دارد ده حسنه برايش مي نويسد و ده درجه مقام او را بالا مي برد و ده خطا از خطاهاي او محو خواهد کرد، و هر مردي که به جماعت نماز بخواند فرداي قيامت ازپل صراط مانند برق لامع عبور خواهد نمود.
و جماعت رحمتي است بهتر از دنيا و آنچه که در دنيا مي باشد. و کسي که نمازهاي پنج گانه را به جماعت بخواند خدا به او اجر شهيدان در راه خود را عطا مي کند.
و فرمودند: نماز مرد در جماعت بهتر است از چهل سال نماز فرادي که در خانه خوانده شود گفته شد يا رسول الله نماز يک روز که پنج نماز است بهتر است از چهل سال؟ حضرت فرمودند: خير، يک نماز اگر به جماعت خوانده شود بهتر از چهل سال نماز است که مرد در منزل خود فرادي بخواند.
24- قال النبي(ص): سدوا فرج الصفوف من استطاع ان يتم الصف الاول و الذي يليه فليفعل فان ذلک احب الي نبيکم و اتموا الصفوف فان الله و ملائکته يصلون علي الذين يتمون الصفوف(25).
پيامبر فرمودند: پر کنيد مکان هاي خالي بين صف ها را کسي که مي تواند صف اوّل يا دوّم را تمام کند که جاي خالي نباشد انجام دهد که اين عمل نزد پيامبر شما محبوب تر است و صف ها را تمام کنيد بعداً صف ديگري تشکيل دهيد خداوند و ملائکه اش بر اشخاصي که صفوف خالي را پر مي کنند درود و رحمت مي فرستند.
25- قال علي(ع): الا و من مشي الي مسجد يطلب فيه الجماعة کان له بکل خطوة سبعون الف حسنة و يرفع له من الدرجات مثل ذلک و ان مات و هو علي ذلک و کل الله به سبعين الف ملک يعودونه في قبره و يونسونه في وحدته و يستغفرون له حتي يبعث(26).
امام علي(ع) فرمودند: آگاه باشيد هرکس به طرف مسجدي براي خواندن نماز جماعت رفت براي هر قدم که بر مي دارد خدا هفتاد هزارحسنه به او مي دهد و هفتاد هزار درجه به مقام او مي افزايد و اگر به همين عمل از دار دنيا رفت خدا هفتاد هزار ملک موکّل او مي گرداند که در قبر از او عبادت کنند و انيس او باشند در تنهايي و تا فرداي قيامت براي او طلب مغفرت کنند.
26- قال رسول الله(ص): اتاني جبرئيل مع سبعين الف ملک بعد صلاة الظهر فقال: يا محمد، ان ربک يقرئک السلام و اهدي اليک هديتين لم يهدهما الي نبي قبلک. قلت: و ما تلک الهديتان؟ قال: الوتر ثلاث رکعات و الصلاة الخمس في جماعة. قلت. يا جبرئيل و ما لامتي في الجماعة؟
قال: يا محمد اذا کانا اثنين کتب الله لکل واحد بکل رکعة مائة و خمسين صلاة، و اذا کانوا ثلاثة کتب لکل واحد بکل رکعة ست مائة صلاة، و اذا کانوا اربعة کتب الله لکل واحد بکل رکعة الفا و مائتي صلاة، و اذا کانوا خسمة کتب الله لکل واحد بکل رکعة الفين و اربعمائة و اذا کانوا ستة کتب الله لکل واحد منهم بکل رکعة اربعة آلاف و ثمانمائة صلاة و اذا کانوا سبعة کتب الله لکل واحد منهم بکل رکعة تسعة آلاف و ست مائة صلاة، و اذا کانوا ثمانية کتب الله لکل واحد منهم بکل رکعة تسعة عشر الفا و مائتي صلاة، و اذا کانوا تسعة کتب الله لکل واحد منهم بکل رکعة ستة و ثلاثين الفا و اربعمائة صلاة و اذا کانوا عشره کتب الله لکل واحد بکل رکعة سبعين الفا و الفين و ثمانمائة صلاة.
فان زادوا علي العشرة فلو صارت السماوات کلها مدادا و الاشجار اقلاما و الثقلان مع الملائکة کتابا لم يقدروا ان يکتبوا ثواب رکعة واحدة.
يا محمد تکبيرة يدرکها المومن مع الامام خير من ستين الف حجة و عمرة و خير من الدنيا و ما فيها سبعين الف مرة، و رکعة يصليها المومن مع الامام خير من مائة الف دينار يتصدق بها علي المساکين وسجدة يسجدهما المومن مع الامام في جماعة خير من عتق مائة رقبة(27).
پيامبر(ص) فرمودند: جبرئيل با هفتاد هزار ملک بعد از نماز ظهر بر من نازل شد و گفت اي محمّد، پروردگارت سلامت مي رساند و دو هديه براي تو فرستاده که قبل از تو براي هيچ پيامبري نفرستاده.
گفتم چيست آن دو هديه؟
گفت: اوّل نماز وتر و شفع سه رکعت، دوّم نماز پنج عدد شبانه روز را به جماعت خواندن.
گفتم: براي امّت من چه ثوابي خواهد بود در جماعت؟
گفت: اي محمّد! اگر دو نفر باشند يک مأموم و ديگري امام جماعت، به هرکدام براي هر رکعت صد و پنجاه نماز داده مي شود، و اگر سه نفر باشند به هرکدام بر هر رکعت ششصد نماز، و اگر چهار نفر باشند به هرکدام بر هر رکعت دو هزار و چهارصد. و اگر شش نفر باشند، به هرکدام براي هر رکعت چهار هزار و ششصد نماز دهده مي شود، و اگر هفت نفر باشند به هر کدام براي هر رکعت نه هزار و ششصد نماز، و اگر هشت نفر باشند به هر کدام براي هر رکعت نوزده هزار و دويست نماز، و اگر نه نفر باشند به هر کدام براي هر نماز سي و شش هزار و چهارصد نماز، و اگر به ده نفر برسند براي هر کدام به هر رکعت هفتاد و دو هزار و هشتصد نماز ثواب داده مي شود.
پس اگر ده نفر تجاوز نمود اگر تمام درياهاي زمين و آسمان مرکّب شوند و درخت ها قلم شوند و جنّ و انس با ملائکه نويسنده شوند قدرت نوشتن ثواب يک رکعت از اين جماعت را نخواهند داشت.
و نيز جبرئيل گفت: اي محمّد! اگر مأموم تکبيرة الاحرام امام را درک کند بهتر است براي او از هفتاد هزار حجّ و عمره و هفتاد هزار مرتبه بهتر از دنيا و آنچه در دنيا خواهد بود، و اگر مأموم يک رکعت با امام درک کند بهتر است از صد هزار دينار که به فقرا صدقه بدهد، و اگر يک سجده با امام انجام دهد بهتر است از صد بنده که در راه خدا آزاد کند.

 

منبع: کتاب جايگاه نماز در احاديث و روايات

مطالب مذهبی...
ما را در سایت مطالب مذهبی دنبال می کنید

برچسب : ثواب نماز جماعت,نمازجماعت,جماعت, نویسنده : meysam azarynia meysamgod بازدید : 227 تاريخ : پنجشنبه 22 فروردين 1392 ساعت: 19:13